Sezónne koláče

Kysnuté koláče s posýpkou a ovocím & Bublaniny  s čerstvým ovocím

Každému sa spomienky na leto, keď sme boli deti spájajú s niečím iným. Ja si vždy predstavím babkinu záhradu plnú ovocia, rôznych farieb a chutí, ktoré viseli zo stromov, kríkov a ponúkali inšpiráciu na to, čo babka upečie, keď sa po celom dni na roli vráti domov.

Kysnuté koláče

Základ kysnutých koláčov tvorí jemné, liate kysnuté cesto, s trochou vanilky a citrónovej kôry. Naň sa navrství ovocie, ktoré sa zasype cukrovou mrveničkou, posýpkou z maku či orechov, alebo sa pridá aj tvaroh a škorica ,,len tak medzi prsty,,

Obľúbené ,,šlágre,, overené časom:

Marhuľový koláč s posýpkou

Slivkový kysnutý koláč s makom

Jablkový kysnutý koláč so škoricou a tvarohom

Čerešňový kysnutý koláč

Bublaniny s ovocím

Moja mama vždy považovala kysnuté cesto za príliš zložitý proces, … prečo sa s tým toľko babrať a čakať? Spravím radšej bublaninu, hovorievala…. veď cesto je rovnako kypré a vláčne, koláč pekne vysoký, vydrží  o pár dní dlhšie ako kysnutý. Je teplo, budem radšej pri vode ako pri rúre….a už sme boli v plavkách na kúpalisku aj s bublaninou v krabičke 🙂

Základom je správna kombinácia surovín, aby cesto bolo kypré, držalo si vlhkosť a vláčnosť, ovocia musí byť VEĽA a posýpka len jemne doladí celý efekt.

Odporúčam Vám:

Bublanina s bobuľovým ovocím

Čerešňová bublanina

Bublanina s broskyňami

Čučoriedková bublanina

Menu